Het Paella Recept


Paella is ongetwijfeld een van de emblematische gerechten uit de Spaanse keuken, vooral de Valenciaanse keuken.

De paella is een soort pan met een groot oppervlak, met twee of meer kleine handvatten en een ondiepe diepte. Met deze verhouding kunnen de ingrediënten die erin worden bereid voldoende worden gekookt.

Hierin wordt Paella in bereid, een typisch Spaans rijstgerecht met variaties in verschillende regio’s van het land.

Oorsprong van de naam

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van het woord “paella”. Er zijn mensen die het aan het Latijn toeschrijven, omdat de pan in het Latijn “patella” is.

Het woord paella betekent koekenpan in het Valenciaans, en werd aan het einde van de 16e eeuw van de Fransen overgenomen. Het werd synoniem in het Spaans met “arroz valenciano” of “arroz a la valenciana” uit 1900.

Er is nog een andere theorie die veel romantischer is en mijn persoonlijke favoriet…

Er wordt gezegd dat er een verhaal is waarin een man paella bereidde voor zijn vriendin om haar liefde te winnen. In het Spaans kan paella een afleiding zijn van de uitdrukking “por ella” of “para ella”, wat  “voor haar” betekend. Hoewel dit misschien gewoon een mooi verhaal is, is er enige waarheid, aangezien vrouwen in Spanje over het algemeen koken, maar paella is traditioneel een mannenwerk.

Paella is ongetwijfeld een van de emblematische gerechten uit de Spaanse keuken, vooral Valencia, en er is geen toerist die niet bezwijkt voor de charmes van deze rijst.

Geschiedenis van de paella

Het is ontstaan in de binnenlanden van Valencia, tussen de 15e en 16e eeuw, vanwege de behoefte van de boeren en herders voor een eenvoudig te bereiden maaltijd met de ingrediënten die ze voorhanden hadden op het platteland. Ze aten het altijd in de namiddag.

Oorspronkelijk waren de ingrediënten gevogelte, konijn van het veld of haas, verse groenten die binnen handbereik waren, rijst, saffraan en olijfolie, dit alles werd in de paella gemengd met water en dit alles werd op een laag vuur van takken van de sinaasappelbomen gekookt.

Uniek recept?

De boeren gebruikten de slakken die ze in het veld vonden, de Valenciaanse paella kan ook konijn, eend, kip, vlees, tomaten, bonen, paprika, courgette en uien bevatten. De saffraan werd toegevoegd om het gerecht meer smaak en aroma te geven. Er zijn ook mensen die het verrijken met inktvis, garnalen, rivierkreeften, mosselen en/of venusschelpen, evenals diverse verse groenten.

Maar vandaag de dag is de meest bekende versie van dit typische gerecht de gemengde paella, een latere variant die door het Valenciaanse volk word verafschuwt, die geloven dat je in de authentieke Valenciaanse paella vis niet met vlees kan mengen. Maar de paella is een van die gerechten die praktisch elk ingrediënt toelaat, elke persoon gebruikt datgene wat hij het leukst vindt en er is nooit één die gelijk is aan een ander.

Er is geen recept dat de grote verscheidenheid aan mogelijkheden van dit gerecht verenigt.

En dan geef ik mijn persoonlijke recept, mij ooit door een oude Valenciaan geleerd en wat aangepast (waarschijnlijk tot afschuw van de desbetreffende Valenciaan).

Ingrediënten voor 6 personen:

600 gram rijst (het liefst natuurlijk Bomba rijst, maar anders kan elke ronde korrelrijst prima)
400 gram kippenvlees (ik gebruik dijenvlees met bot en hak dit in stukken)
300 gram konijn (ook dit hak ik in stukken)
250 gram garnalen (mooie grote ongepeld met kop)
200 gram mosselen
250 gram mix van groene snijbonen (grof gesneden) en garrofonbonen
1 inktvis, schoongemaakt en in stukken
1 blik tomatenblokjes
1 rode peper
1 ui
1 rode paprika
2 eetlepels spaanse mix (Don Marcos)
1 theelepel saffraan
3 teentjes knoflook
zout
extra vergine olijfolie

Bereiden:

  1. Eerst moet je alle ingrediënten schoonmaken en daarna snijden. De rode paprika’s worden in lange reepjes gesneden, de ui in blokjes en de knoflook in dunne plakjes. Het vlees moet in gelijke stukken worden gesneden, zodat het gelijkmatig gaart. De inktvis wordt in kleinere stukjes gesneden.
  2. Dan gaan we het vlees bakken met de kruidenmix. Voeg, vlak voordat het vlees gaar is, de inktvis toe en kort daarna de groente en daarna de tomatenblokjes. Bak alles totdat het vlees niet te gaar is en de inktvis nog zacht is. Je kunt eventueel wat ingrediënten uit de paella halen en op een bord laten liggen tot de rest klaar is.
  3. Voor dit recept zou ik ongeveer twee liter water toevoegen.Op dit moment is er niets anders te doen dan te wachten tot het water sterk begint te koken, zodat de rauwe groenten goed kunnen garen. Door het water voor kippenbouillon te vervangen, krijgt de paella een intensievere smaak.
  4. Verdeel nu de rijst en de zeevruchten toe. Kijk goed of alle rijstkorrels onder water liggen, het is zonde om niet gare rijstkorrels tussen het gerecht door te vinden… egaliseer alles netjes in de pan en leg de garnalen en mosselen netjes verdeeld door de pan. Verdeel op dit moment ook de saffraan door de pan.
  5. Nu komt het moeilijkste: Blijf van de paella af!!! Je hebt nu alles gedaan en het is nu een kwestie van wachten, af en toe met een lepeltje proeven zonder dat je de paella roert.
  6. Als het water/bouillon verdampt is en de rijst is gaar (is hij nog niet gaar genoeg, nog wat water/bouillon toevoegen) mag je het vuur uitzetten. Leg over de hele pan een laagje aluminiumfolie en daar bovenop een doek ter isolatie en wacht….

15 minuten later kan de Paella geserveerd worden.

Buen provecho!

Wil je dit nou allemaal niet zelf doen? Vanaf 20 personen kom ik het bij u maken op houtvuur gestookt (of als de locatie het niet toelaat op gas).

Bel: 06-19398999

Leave a Reply